KLEZMER

TANGO

FOLK

MUSETTES

BALKAN- en

WOLGAMUZIEK


Kezjem Disclaimer

Tekst en uitleg…..

KLEZMER: muziek uit de tijd dat het nog gezellig was in de sjtetl c.q. kibboets; denk aan schilderijen van Marc Chagall; huwelijksmuziek, diep droevig en razend snel vrolijk; de aanstaande schoonfamilies smijten de lege glazen kapot op de grond en krijgen alvast ruzie.

 

BALKAN: ruige krijgers rijden te paard door fraaie dalen en over moeilijk begaanbare heuvels en schaken met één soepele beweging vanaf hun paard de vrouwen in het naburige dorp, en een honderd jaar durende vete is geboren; veel sterke drank en muziek van Goran Bregović en films van Emir Kusturica.

 
ITALIAANS: muziek van Nino Rota, de huiscomponist van Federico Fellini, over de avonturen van Giacomo Casanova; Napolitaanse schlagers van na de oorlog, in breve: Bella Italia.

 

SCHOTSE EN IERSE FOLK: jamsessies in rokerige cafés met grote pints Guinness, repertoire slijtvaste traditionals.

 TANGO: een van onze violisten gaat elk jaar tien dagen naar Buenos Aires om daar alleen maar te dansen, zegt hij. Hij geeft tango-lessen en danst zich hier in Nederland en de euregio ook een slag in de rondte. Melancholieke muziek van Ástor Piazzolla en oude, in Argentinië opgedoken tango’s en milonga’s.

 

MUSETTES: Franse O-la-la deuntjes als 'Sous le ciel de Paris' en 'Domino' en 'Myosotis' (die laatste titel klinkt als een vieze ziekte maar het is een vrolijk deuntje), pastis en mooie Parisiennes die het 38 jaar lang zonder hun beste vriend hebben moeten stellen.

 


WEENS SENTIMENTEEL: 'Vilja' en tranentrekkers uit Das Land des Lächelns en andere gruwelijke operettes met vrolijke verkrachtingen: 'und trink mit ihr (dem Mädel mit dem Herz aus Paprika) Tokayer bis sie sich mal küssen lässt).
 


WOLGA-DUITS: er komt geen einde aan die traag stromende kloterivier, niemand die weet hoeveel werst het nog naar Irkoetsk is, de bebaarde moezjik op de bok van de trojka is natuurlijk bezopen, wij zullen nooit de onpeilbare diepten van zijn Russische ziel snappen, maar gelukkig is daar de mooie Natasja die, gestoken in slechts een jas van wit sabeltijgerbont, ons met haar zwoele stem, hoge jukbenen en platinablonde haren doet smelten, waardoor we toch weer de klos zijn en van de zwaar bewapende Kozak de rekening gepresenteerd krijgen.